prep your skin

dah lama entri ni duduk dalam draft. dari minggu lepas nak post pasal kepentingan prepping your skin before apply your make up. biasa nya step ni orang paling ambik enteng. buat tak endah jer. lepas tu kecewa kenapa foundation crack laa make up tk tahan lama laa and etc.

i have once watched Patrick Ta, jurucakap La Mer. and he explained the importance of prepping the skin before any make up application. it helps to keep your make up stay. so that your make up tahan lama. dan it glows naturally. Patrick Ta memang pakai semua barang La Mer laa dalam video tu. but it doesn’t mean kita tak boleh apply ikut barang yang kita ada.

first kene tau dulu skin kita jenis camane, dry ke oily ke combination ke. know your skin dulu then baru bleh study camane nak handle πŸ˜‹Β as for me, i have dry skin. sometime it is super dry. bila apply foundation pn nampak patches. sedih tau. sobs !

INFOGRAPHIC.PreppingSkinForMakeup

so in my case, this is what i do.

  • first cuci muka bersih2. sy pakai Harrogate Sulphur Soap untuk cuci muka. lap and lembab lembab tu biar kan
  • apply serrose kat muka. tepek tepek jer tayah sapu beriya sangat. serrose ni bau rose yang best tau. so mmg rasa tenang jer laa muka
  • then apply moisturiser plak sebab kulit sy sejenis mengada sikit kalo tk bubuh. nanti die pny kering tu mcm tak minum air seminggu πŸ™„

in between this bleh g pakai baju keje. bleh lipat selimut or bleh bakar roti untuk breakfast 🍞

  • dah agak agak ready tu bleh apply primer. let it set 1-2 minit then bleh apply foundation. and the rest of your make up.
  • sesapa yg pakai face mist boleh apply after make up yer. then you are ready to hit the office 😍

p/s : pakai serrose before make up memang best tau. best gile keh. tak tau camane nk explain betapa best nya. tak rugi pn try serrose yang awesome !

πŸ–€

how beautiful

happy Saturday ! weekend is always so much love for me. we have a wedding to attend later on. but one entry won’t kill i guess. just a simple sharing for today πŸ˜‰

selama saya berniaga barangan Meiko saya dah jumpa ramai customer. face to face mahu pun sekadar melalui whatsapp. boleh di kata kan hampir 50% daripada customer saya suka kan kulit yang putih. and that makes me wonder, kenapa orang kita merasakan kulit putih itu cantik ? siapa yang meletakkan definisi sebegitu ?

i think we need to realise that being fair is not the ultimate definition of beautiful. whatever your skin colour is, it is always beautiful. in your very own way. jangan taksub dengan kulit artis Korea please. they are born like that or some even buat plastic surgery for that. we don’t need barbie ladies ! real women with real skin, we rock that way πŸ’…πŸΌ

Cm3yBdWWcAQmJmM

so please berhati-hati when it comes to pemilihan barangan kecantikan yang menawarkan pemutihan etc. they are not real. beautiful is when you have s healthy skin. bebas cela bebas parut, regardless of the colour code and tone. jangan perdagangkan your very own kind of beautiful semata-mata untuk kelihatan lebih cerah πŸ˜ͺΒ that is so wrong

buat pilihan bijak okeh. jadi sesapa yang rasa nk cuba kami punya Tokyo Organic Serum or known as Serrose, please contact me or any other agents yang berdekatan. Serrose sesuai dengan semua jenis kulit mahu pun warna. it’s organic dan sememangnya akan amek masa sikit untuk ada efek. jangan beli arini pakai seminggu terus nak flawless. tu memang tak dapat lah yee. tapi saya yakin dengan produk ni, dan rasanya by the time habis your first bottle anda semua dah boleh lihat kesan nya 😍

sesapa yang nak keluar rumah jap lagi jangan lupa pakai serrose!πŸ–€

masih mencari

tau macam mana saya start dunia business kecil kecilan ni ?

family saya berasal dari Terengganu. dan kami memang menjual batik Terengganu serta songket. jadi semasa saya student saya dah start jual baju batik niΒ  kepada lecturer dan parents kawan-kawan. masa tu saje je buat duit poket. buat bila suka saja.

then bila dah kerja saya still ada customer yang loyal to my batik. and it grows bigger. saya start dapat tempahan untuk supply baju batik kepada judges tilawah kebangsaan. penat tu memang penat tapi seronok jugak. nak meet client punya expectations bukan mudah. mungkin cantik diΒ  mata kita but tak cantik pon dekat mata dorang. so kene banyak tolak ansur. songket lelaki pun sama. saya just supply kepada orang orang tertentu jer. sebab kadang-kadang client berprofil tinggi ni dorang tanak bgtau diorang beli songket kt mana. masa tu saya boleh jual sehelai songket yang bernilai belasan ribu ringgit.

tapi dalam sales yang tinggi tu, saya rasa ada sedikit kurang pada diri saya. saya kurang gembira. saya bukan nya tak enjoy duit banyak tapi dari segi kepuasan tu tak berapa nak lengkap. saya tercari-cari apa sebenarnya saya nak. akhirnya saya tau saya lebih cenderung kepada barangan kecantikan especially make ups. saya minat. itu saja. berbekalkan minat tu saya contact Zunita Ramli untuk jadi agent barangan Meiko. and alhamdulillah kalau saya tekun memang saya mampu buat sales hampir seribu dalam masa seminggu. cuma kebelakangan ni saya agak lari dari fokus atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

let-the-beauty-of-what-you-love-be-what-you-do-rumi

and here i am. happier with what i do now.

πŸ–€

Tanyalah hati

Tau apa yang mampu buat sy rasa excited ? Yes, make up. Teruja betul kalau nampak lambakan make ups especially foundation dan lisptick 😘

Tapi lambakan produk dalam pasaran sekarang agak membimbangkan. Boleh dikatakan semua orang cuba untuk mengeluarkan produk kecantikan masing masing. Mencari keuntungan tak salah tapi apabila menggadaikan keselamatan pengguna, sy rasa itu sesuatu yang tidak beretika πŸ˜–

My current one. Kedua dua nya adalah dari Jepun. Sy yakin dengan barangan dr Meiko Cosmetics sebab mereka dah lama menapak dalam industri. Bukan company lima enam tahun tapi berpuluh tahun. Serum tu pulak adalah hasil pencinta bahan bahan organik. Seorang yang sangat menitik berat kan apa yang kita letak pada kulit kita. Nnt sy cerita lebih pasal beliau πŸ˜„

Secara jujur sy rasa bertuah dipertemukan dengan rakan rakan business yang sealiran. Yang suka kan sesuatu yg cantik tapi tidak memudaratkan. Yang sama sama berkongsi kepentingan menjaga kecantikan dengan cara yang betul. Jangan terlalu mengejar hasil yang cepat hingga mempertaruhkan kesihatan sendiri.

Sy juga percaya kita semua pandai menilai mana yang baik dan kurang baik utk diri kita. Oleh itu cari lah barangan yang bagus kualiti pembuatannya, hebat hasilnya dan bersesuaian dengan diri kita ☺

πŸ–€

helo

269b6145559f48af7bd90ddca22c18cb--confidence-quotes-wedding-quotes

this blog is meant for sharing some beautiful tips. or suggestions for good and organic products. or we can discuss about skin problems. because i’ll be sharing mine too. and i guess we need to really take care of what we eat and what we put on our skin. i am far from perfect, but i am learning about it very slowly.

πŸ–€