what is my skincare routine ?

tak semua orang ada that luxury of time utk belek muka all day err day πŸ˜† masa mmg malas dan too tired nk go thru 5 steps routine. ye dok ? kalo bole nk pakai satu jer terus zass bersinar. but, xde benda mudah dalam dunia ni sis sis semua. nak cantik kene rajin

apa yang akak amal kan ?

dua item wajib di bawah. harrogate sulphur soap bar dan serrose. harrogate tu baru berkenalan jer actually hujung tahun lepas. but since then nothing can beat that. i have tried a lot. pelbagai jenama but this one suits me well 😁

photo taken from IG bytema. she is my fellow PTD but everyone calls her Ratu Sabun. but whatever apa yg dia promote ni sangat lah bagus okay ? ada customer akak nk try this combo tak ? kalo nak sila bagitahu okeh 😊

botol kecik yg sgt menggamit perasaan. bau yang sangat tenang. sangat efektif. selamat utk semua jenis kulit. mencantik kan kulit dr dalam. tak rugi uolls semua try. mudah meresap dalam skin. tak berminyak. and works very well dengan foundation lain. so remember, serrose is always your first step before any make up. okey ?

sape nk beli, sila whatsapp or DM my IG yee

πŸ–€

merkuri dalam kosmetik

cantik biar lah seiring dengan cerdik ! this one paling win di hati saya. hehe i actually doesn’t know @sitiawe ni in person. but if happen you know her, i need to ask for the permission. anyway i have credited her name in this video 🌿

for me apa yang dia cakap sangat complete dan padat. bahaya merkuri dalam produk kecantikan ni tak boleh buat main. sebab panjang Β efek dia nanti. semata-mata nak putih cepat sanggup ker kita gadai kesihatan buah pinggang kita ? tak kottt. tak paa laa gelap sikit pon janji sihat elok.

however bagi yang dah tersalah pakai produk yang ada merkuri it is best for you to buang terus semua sekali πŸ”₯ stop dan jangan toleh belakang dah. sekarang masa nk figure out macam mana nk pulih kan balik your skin. bak kata @sitiawe kene detox. dan time ni please lah cari produk yang bagus. yang certified organic. bukan yang claimed organic okay ?

kalo rasa nk try tokyo organic serum boleh whatsapp or just drop your comment πŸ˜‰

πŸ–€

 

skincare or make up ?

malam ni saya ada sedikit kelapangan dan i get myself excited over a topic that i think is important. it is related to myself. and saya cuba utk tak overgeneralised kepada semua okay ? some of you might tak setuju. but please make it harmoni 😊

the urge of having good make ups always superior than having a good skincare regime

that is at least for me. saya selalu tak berkira untuk beli make up yang agak pricey. tapi selalu lokek untuk beli skincare yang bagus. to be honest i never have a full regime of skincare. too stingy ! the most expensive serum that i have ever bought is the estee lauder night serum. and nampak nya jodoh saya tak panjang dengan estee. sbb sy dah beralih arah ke serrose πŸ˜…Β saya pakai sabun harrogate utk cuci muka. it works like magic for me. saya tk ada proper moisturiser jugak. sunscreen tak pernah beli sebab die melekit, i don’t like.

ae683f49-20dc-401a-ba78-2153da0992e1_560_420

and kalau di banding kan dengan range make up yang saya ada, you name it. i almost have all top brands. tak pernah berkira langsung. tak pernah kesah ada paraben ker cruelty free ke. i never bother. nampak tak agak jahil kat situ bab bab make up ni ? memang sejenis mudah terpengaruh dengan iklan agak nya.

but then there was one day, i had my La Mer on my skin tp i can see the patches on my forehead. bayang kan perasaan saya time tu ? dan dan tu rasa i want to put the blame on La Mer foundation. you cost me a bomb and this is what you give me ? is this all you can do ? pulang kan duit saya ! haa camtu laa kurang lebih emosi masa tu.i almost forgot that make up is meant to enhance the beauty. it is the skin that plays the major role.

tapi selepas bertenang tu i came to my sense that it is the skin that need to be repaired. or di manjakan. bukan nya spend on luxury make up and berharap it works like magic. because it won’t if your skin condition is still bad. so baiki kondisi skin dulu then baru cerita pasal make up. kulit sihat cantik angpa pakai bedak nyonya pn elok tau dak ?

since then saya rajin kan diri pakai serrose tak pernah miss. before tido and right before my make up. serrose dah jadi rutin saya for more than a month. nak kata flawless tu idok laa. masih ada lagi jerawat yang tumbuh manja kt idong. but that is normal. kulit saya lebih sihat dan sekata πŸ˜‡Β and saya happy

may be akan ada yang cakap memang la saya cakap bagus sebab saya nk jual barang kan ? tapi korang kene tau before i decided to jual serrose, saya amek masa sebulan just utk try to my skin. i even campur serrose dengan pelbagai foundation. dan saya tak pernah dapat result yang mengecewakan. jadi nya selepas saya btol btol yakin serrose ni bagus, saya terus decide nak jual. i want to share this serum with all of you. dengan harga RM79 saya rasa ia satu investment yang sangat baik untuk kulit kita.

so itu saja dr saya. may be to all my readers, korang boleh semak diri jugak. adakah korang tergolong dalam golongan yang sama dengan sy or memang korang tak pernah berkira utk invest dalam skincare ?

πŸ–€

 

prep your skin

dah lama entri ni duduk dalam draft. dari minggu lepas nak post pasal kepentingan prepping your skin before apply your make up. biasa nya step ni orang paling ambik enteng. buat tak endah jer. lepas tu kecewa kenapa foundation crack laa make up tk tahan lama laa and etc.

i have once watched Patrick Ta, jurucakap La Mer. and he explained the importance of prepping the skin before any make up application. it helps to keep your make up stay. so that your make up tahan lama. dan it glows naturally. Patrick Ta memang pakai semua barang La Mer laa dalam video tu. but it doesn’t mean kita tak boleh apply ikut barang yang kita ada.

first kene tau dulu skin kita jenis camane, dry ke oily ke combination ke. know your skin dulu then baru bleh study camane nak handle πŸ˜‹Β as for me, i have dry skin. sometime it is super dry. bila apply foundation pn nampak patches. sedih tau. sobs !

INFOGRAPHIC.PreppingSkinForMakeup

so in my case, this is what i do.

  • first cuci muka bersih2. sy pakai Harrogate Sulphur Soap untuk cuci muka. lap and lembab lembab tu biar kan
  • apply serrose kat muka. tepek tepek jer tayah sapu beriya sangat. serrose ni bau rose yang best tau. so mmg rasa tenang jer laa muka
  • then apply moisturiser plak sebab kulit sy sejenis mengada sikit kalo tk bubuh. nanti die pny kering tu mcm tak minum air seminggu πŸ™„

in between this bleh g pakai baju keje. bleh lipat selimut or bleh bakar roti untuk breakfast 🍞

  • dah agak agak ready tu bleh apply primer. let it set 1-2 minit then bleh apply foundation. and the rest of your make up.
  • sesapa yg pakai face mist boleh apply after make up yer. then you are ready to hit the office 😍

p/s : pakai serrose before make up memang best tau. best gile keh. tak tau camane nk explain betapa best nya. tak rugi pn try serrose yang awesome !

πŸ–€

how beautiful

happy Saturday ! weekend is always so much love for me. we have a wedding to attend later on. but one entry won’t kill i guess. just a simple sharing for today πŸ˜‰

selama saya berniaga barangan Meiko saya dah jumpa ramai customer. face to face mahu pun sekadar melalui whatsapp. boleh di kata kan hampir 50% daripada customer saya suka kan kulit yang putih. and that makes me wonder, kenapa orang kita merasakan kulit putih itu cantik ? siapa yang meletakkan definisi sebegitu ?

i think we need to realise that being fair is not the ultimate definition of beautiful. whatever your skin colour is, it is always beautiful. in your very own way. jangan taksub dengan kulit artis Korea please. they are born like that or some even buat plastic surgery for that. we don’t need barbie ladies ! real women with real skin, we rock that way πŸ’…πŸΌ

Cm3yBdWWcAQmJmM

so please berhati-hati when it comes to pemilihan barangan kecantikan yang menawarkan pemutihan etc. they are not real. beautiful is when you have s healthy skin. bebas cela bebas parut, regardless of the colour code and tone. jangan perdagangkan your very own kind of beautiful semata-mata untuk kelihatan lebih cerah πŸ˜ͺΒ that is so wrong

buat pilihan bijak okeh. jadi sesapa yang rasa nk cuba kami punya Tokyo Organic Serum or known as Serrose, please contact me or any other agents yang berdekatan. Serrose sesuai dengan semua jenis kulit mahu pun warna. it’s organic dan sememangnya akan amek masa sikit untuk ada efek. jangan beli arini pakai seminggu terus nak flawless. tu memang tak dapat lah yee. tapi saya yakin dengan produk ni, dan rasanya by the time habis your first bottle anda semua dah boleh lihat kesan nya 😍

sesapa yang nak keluar rumah jap lagi jangan lupa pakai serrose!πŸ–€

masih mencari

tau macam mana saya start dunia business kecil kecilan ni ?

family saya berasal dari Terengganu. dan kami memang menjual batik Terengganu serta songket. jadi semasa saya student saya dah start jual baju batik niΒ  kepada lecturer dan parents kawan-kawan. masa tu saje je buat duit poket. buat bila suka saja.

then bila dah kerja saya still ada customer yang loyal to my batik. and it grows bigger. saya start dapat tempahan untuk supply baju batik kepada judges tilawah kebangsaan. penat tu memang penat tapi seronok jugak. nak meet client punya expectations bukan mudah. mungkin cantik diΒ  mata kita but tak cantik pon dekat mata dorang. so kene banyak tolak ansur. songket lelaki pun sama. saya just supply kepada orang orang tertentu jer. sebab kadang-kadang client berprofil tinggi ni dorang tanak bgtau diorang beli songket kt mana. masa tu saya boleh jual sehelai songket yang bernilai belasan ribu ringgit.

tapi dalam sales yang tinggi tu, saya rasa ada sedikit kurang pada diri saya. saya kurang gembira. saya bukan nya tak enjoy duit banyak tapi dari segi kepuasan tu tak berapa nak lengkap. saya tercari-cari apa sebenarnya saya nak. akhirnya saya tau saya lebih cenderung kepada barangan kecantikan especially make ups. saya minat. itu saja. berbekalkan minat tu saya contact Zunita Ramli untuk jadi agent barangan Meiko. and alhamdulillah kalau saya tekun memang saya mampu buat sales hampir seribu dalam masa seminggu. cuma kebelakangan ni saya agak lari dari fokus atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

let-the-beauty-of-what-you-love-be-what-you-do-rumi

and here i am. happier with what i do now.

πŸ–€

Tanyalah hati

Tau apa yang mampu buat sy rasa excited ? Yes, make up. Teruja betul kalau nampak lambakan make ups especially foundation dan lisptick 😘

Tapi lambakan produk dalam pasaran sekarang agak membimbangkan. Boleh dikatakan semua orang cuba untuk mengeluarkan produk kecantikan masing masing. Mencari keuntungan tak salah tapi apabila menggadaikan keselamatan pengguna, sy rasa itu sesuatu yang tidak beretika πŸ˜–

My current one. Kedua dua nya adalah dari Jepun. Sy yakin dengan barangan dr Meiko Cosmetics sebab mereka dah lama menapak dalam industri. Bukan company lima enam tahun tapi berpuluh tahun. Serum tu pulak adalah hasil pencinta bahan bahan organik. Seorang yang sangat menitik berat kan apa yang kita letak pada kulit kita. Nnt sy cerita lebih pasal beliau πŸ˜„

Secara jujur sy rasa bertuah dipertemukan dengan rakan rakan business yang sealiran. Yang suka kan sesuatu yg cantik tapi tidak memudaratkan. Yang sama sama berkongsi kepentingan menjaga kecantikan dengan cara yang betul. Jangan terlalu mengejar hasil yang cepat hingga mempertaruhkan kesihatan sendiri.

Sy juga percaya kita semua pandai menilai mana yang baik dan kurang baik utk diri kita. Oleh itu cari lah barangan yang bagus kualiti pembuatannya, hebat hasilnya dan bersesuaian dengan diri kita ☺

πŸ–€