what to do ?

i am fat. that is a fact. and i have been struggling with this bulge since ages. so masalah ni bukan masalah baru lah for me. i can do diet i can workout i can do a lot of things. cuma masalah paling utama ialah saya tak istiqamah. haa camtuh πŸ˜… sejenis culas bila bab kesihatan.

and semalam, mama ( as i fondly called my home spa lady ) komplen cakap badan makin naik nih 😒 terus rasa bagai di tusuk sembilu bisa. and the song continues. bukan laa tak bole terima kenyataan, sebab i know i am fat. cuma macam okay kau kene diet sekarang. jangan di ikut sangat tekak sat patin sat ikan bakor kome tu. camtu lah perasaan die.

so now i’m trying to change my eating habit. bit by bit.

well, this is my favorite poke bowl at Rubberduck. salmon, brown rice, Japanese cucumber, purple cabbage ( i think so ) and pickles. it tastes gorgeous. memang terus rasa healthy laa kalo makan ni. hahah masalah nya kalo belah Putrajaya / Cyberjaya / KLCC payah nk jumpa this sort of food.

maka do i need to travel to KL just to get my healthy food ? or should i DIY this kind of food kat umah ? hmm susah jugak nih. masak sambal sotong lg senang dr buat semua ni πŸ˜‚

nnt la akak pikir kan camane nk tangani masalah yg dh berkurun lama ni yee

πŸ–€

no sugar challenge

anak dah tido. tapi saya still berjaga. menanti stock serrose yang awesome. last two bottles dalam tangan. but sebotol tu macam iolls kena ‘beli’ dah sebab mine dah nak habis. nampak dak i pun beli stock sendiri ? tok guru kami cakap jangan rompak business sendiri, okay ?

business was off a bit since Saturday sebab we were all away. yes, we were in Ipoh. gathering, attending weeding, meeting ups and catching ups. nampak dak semua activities adalah melibatkan makanan dan most session berlaku di meja makan. #sisstress apa je makanan yang tak jumpa ? semua pn makan 😣 haishh.

and of course ni adalah entry yang berbaur penyesalan terhadap kehidupan lampau. saya bukan jenis yang cepat kurus tapi kalo nak gemok mmg sat ja. berdesup pegi nya. haih. i have issues with makanan manis 🍰🍦 dessert especially, itu laa my main kelemahan. cakes, chocolate, juices, teh tarik you name it. semua laa favorite. tapi air kosong malas minum 😒

since saya selalu membincangkan soal kesihatan kulit, maka dengan penyesalan yang ada ni saya cabar laa diri sendiri untuk minum air kosong sepanjang 30 hari. we need 21 days to make it a habit. so kita cuba 30 hari. no sugar.

8059177e4c5434b3fbf8eb5f0509d6c6--black-and-white-inspirational-quotes-black-white-quotes

i just want to be healthy and i want to shrink a bit. i need to keep up with my daughter πŸ˜‰Β so ada yang nak join saya ?

πŸ–€