prep your skin

dah lama entri ni duduk dalam draft. dari minggu lepas nak post pasal kepentingan prepping your skin before apply your make up. biasa nya step ni orang paling ambik enteng. buat tak endah jer. lepas tu kecewa kenapa foundation crack laa make up tk tahan lama laa and etc.

i have once watched Patrick Ta, jurucakap La Mer. and he explained the importance of prepping the skin before any make up application. it helps to keep your make up stay. so that your make up tahan lama. dan it glows naturally. Patrick Ta memang pakai semua barang La Mer laa dalam video tu. but it doesn’t mean kita tak boleh apply ikut barang yang kita ada.

first kene tau dulu skin kita jenis camane, dry ke oily ke combination ke. know your skin dulu then baru bleh study camane nak handle πŸ˜‹Β as for me, i have dry skin. sometime it is super dry. bila apply foundation pn nampak patches. sedih tau. sobs !

INFOGRAPHIC.PreppingSkinForMakeup

so in my case, this is what i do.

  • first cuci muka bersih2. sy pakai Harrogate Sulphur Soap untuk cuci muka. lap and lembab lembab tu biar kan
  • apply serrose kat muka. tepek tepek jer tayah sapu beriya sangat. serrose ni bau rose yang best tau. so mmg rasa tenang jer laa muka
  • then apply moisturiser plak sebab kulit sy sejenis mengada sikit kalo tk bubuh. nanti die pny kering tu mcm tak minum air seminggu πŸ™„

in between this bleh g pakai baju keje. bleh lipat selimut or bleh bakar roti untuk breakfast 🍞

  • dah agak agak ready tu bleh apply primer. let it set 1-2 minit then bleh apply foundation. and the rest of your make up.
  • sesapa yg pakai face mist boleh apply after make up yer. then you are ready to hit the office 😍

p/s : pakai serrose before make up memang best tau. best gile keh. tak tau camane nk explain betapa best nya. tak rugi pn try serrose yang awesome !

πŸ–€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s