no sugar challenge

anak dah tido. tapi saya still berjaga. menanti stock serrose yang awesome. last two bottles dalam tangan. but sebotol tu macam iolls kena ‘beli’ dah sebab mine dah nak habis. nampak dak i pun beli stock sendiri ? tok guru kami cakap jangan rompak business sendiri, okay ?

business was off a bit since Saturday sebab we were all away. yes, we were in Ipoh. gathering, attending weeding, meeting ups and catching ups. nampak dak semua activities adalah melibatkan makanan dan most session berlaku di meja makan. #sisstress apa je makanan yang tak jumpa ? semua pn makan 😣 haishh.

and of course ni adalah entry yang berbaur penyesalan terhadap kehidupan lampau. saya bukan jenis yang cepat kurus tapi kalo nak gemok mmg sat ja. berdesup pegi nya. haih. i have issues with makanan manis 🍰🍦 dessert especially, itu laa my main kelemahan. cakes, chocolate, juices, teh tarik you name it. semua laa favorite. tapi air kosong malas minum 😒

since saya selalu membincangkan soal kesihatan kulit, maka dengan penyesalan yang ada ni saya cabar laa diri sendiri untuk minum air kosong sepanjang 30 hari. we need 21 days to make it a habit. so kita cuba 30 hari. no sugar.

8059177e4c5434b3fbf8eb5f0509d6c6--black-and-white-inspirational-quotes-black-white-quotes

i just want to be healthy and i want to shrink a bit. i need to keep up with my daughter πŸ˜‰Β so ada yang nak join saya ?

πŸ–€

merkuri dalam kosmetik

cantik biar lah seiring dengan cerdik ! this one paling win di hati saya. hehe i actually doesn’t know @sitiawe ni in person. but if happen you know her, i need to ask for the permission. anyway i have credited her name in this video 🌿

for me apa yang dia cakap sangat complete dan padat. bahaya merkuri dalam produk kecantikan ni tak boleh buat main. sebab panjang Β efek dia nanti. semata-mata nak putih cepat sanggup ker kita gadai kesihatan buah pinggang kita ? tak kottt. tak paa laa gelap sikit pon janji sihat elok.

however bagi yang dah tersalah pakai produk yang ada merkuri it is best for you to buang terus semua sekali πŸ”₯ stop dan jangan toleh belakang dah. sekarang masa nk figure out macam mana nk pulih kan balik your skin. bak kata @sitiawe kene detox. dan time ni please lah cari produk yang bagus. yang certified organic. bukan yang claimed organic okay ?

kalo rasa nk try tokyo organic serum boleh whatsapp or just drop your comment πŸ˜‰

πŸ–€

 

skincare or make up ?

malam ni saya ada sedikit kelapangan dan i get myself excited over a topic that i think is important. it is related to myself. and saya cuba utk tak overgeneralised kepada semua okay ? some of you might tak setuju. but please make it harmoni 😊

the urge of having good make ups always superior than having a good skincare regime

that is at least for me. saya selalu tak berkira untuk beli make up yang agak pricey. tapi selalu lokek untuk beli skincare yang bagus. to be honest i never have a full regime of skincare. too stingy ! the most expensive serum that i have ever bought is the estee lauder night serum. and nampak nya jodoh saya tak panjang dengan estee. sbb sy dah beralih arah ke serrose πŸ˜…Β saya pakai sabun harrogate utk cuci muka. it works like magic for me. saya tk ada proper moisturiser jugak. sunscreen tak pernah beli sebab die melekit, i don’t like.

ae683f49-20dc-401a-ba78-2153da0992e1_560_420

and kalau di banding kan dengan range make up yang saya ada, you name it. i almost have all top brands. tak pernah berkira langsung. tak pernah kesah ada paraben ker cruelty free ke. i never bother. nampak tak agak jahil kat situ bab bab make up ni ? memang sejenis mudah terpengaruh dengan iklan agak nya.

but then there was one day, i had my La Mer on my skin tp i can see the patches on my forehead. bayang kan perasaan saya time tu ? dan dan tu rasa i want to put the blame on La Mer foundation. you cost me a bomb and this is what you give me ? is this all you can do ? pulang kan duit saya ! haa camtu laa kurang lebih emosi masa tu.i almost forgot that make up is meant to enhance the beauty. it is the skin that plays the major role.

tapi selepas bertenang tu i came to my sense that it is the skin that need to be repaired. or di manjakan. bukan nya spend on luxury make up and berharap it works like magic. because it won’t if your skin condition is still bad. so baiki kondisi skin dulu then baru cerita pasal make up. kulit sihat cantik angpa pakai bedak nyonya pn elok tau dak ?

since then saya rajin kan diri pakai serrose tak pernah miss. before tido and right before my make up. serrose dah jadi rutin saya for more than a month. nak kata flawless tu idok laa. masih ada lagi jerawat yang tumbuh manja kt idong. but that is normal. kulit saya lebih sihat dan sekata πŸ˜‡Β and saya happy

may be akan ada yang cakap memang la saya cakap bagus sebab saya nk jual barang kan ? tapi korang kene tau before i decided to jual serrose, saya amek masa sebulan just utk try to my skin. i even campur serrose dengan pelbagai foundation. dan saya tak pernah dapat result yang mengecewakan. jadi nya selepas saya btol btol yakin serrose ni bagus, saya terus decide nak jual. i want to share this serum with all of you. dengan harga RM79 saya rasa ia satu investment yang sangat baik untuk kulit kita.

so itu saja dr saya. may be to all my readers, korang boleh semak diri jugak. adakah korang tergolong dalam golongan yang sama dengan sy or memang korang tak pernah berkira utk invest dalam skincare ?

πŸ–€

 

prep your skin

dah lama entri ni duduk dalam draft. dari minggu lepas nak post pasal kepentingan prepping your skin before apply your make up. biasa nya step ni orang paling ambik enteng. buat tak endah jer. lepas tu kecewa kenapa foundation crack laa make up tk tahan lama laa and etc.

i have once watched Patrick Ta, jurucakap La Mer. and he explained the importance of prepping the skin before any make up application. it helps to keep your make up stay. so that your make up tahan lama. dan it glows naturally. Patrick Ta memang pakai semua barang La Mer laa dalam video tu. but it doesn’t mean kita tak boleh apply ikut barang yang kita ada.

first kene tau dulu skin kita jenis camane, dry ke oily ke combination ke. know your skin dulu then baru bleh study camane nak handle πŸ˜‹Β as for me, i have dry skin. sometime it is super dry. bila apply foundation pn nampak patches. sedih tau. sobs !

INFOGRAPHIC.PreppingSkinForMakeup

so in my case, this is what i do.

  • first cuci muka bersih2. sy pakai Harrogate Sulphur Soap untuk cuci muka. lap and lembab lembab tu biar kan
  • apply serrose kat muka. tepek tepek jer tayah sapu beriya sangat. serrose ni bau rose yang best tau. so mmg rasa tenang jer laa muka
  • then apply moisturiser plak sebab kulit sy sejenis mengada sikit kalo tk bubuh. nanti die pny kering tu mcm tak minum air seminggu πŸ™„

in between this bleh g pakai baju keje. bleh lipat selimut or bleh bakar roti untuk breakfast 🍞

  • dah agak agak ready tu bleh apply primer. let it set 1-2 minit then bleh apply foundation. and the rest of your make up.
  • sesapa yg pakai face mist boleh apply after make up yer. then you are ready to hit the office 😍

p/s : pakai serrose before make up memang best tau. best gile keh. tak tau camane nk explain betapa best nya. tak rugi pn try serrose yang awesome !

πŸ–€

how beautiful

happy Saturday ! weekend is always so much love for me. we have a wedding to attend later on. but one entry won’t kill i guess. just a simple sharing for today πŸ˜‰

selama saya berniaga barangan Meiko saya dah jumpa ramai customer. face to face mahu pun sekadar melalui whatsapp. boleh di kata kan hampir 50% daripada customer saya suka kan kulit yang putih. and that makes me wonder, kenapa orang kita merasakan kulit putih itu cantik ? siapa yang meletakkan definisi sebegitu ?

i think we need to realise that being fair is not the ultimate definition of beautiful. whatever your skin colour is, it is always beautiful. in your very own way. jangan taksub dengan kulit artis Korea please. they are born like that or some even buat plastic surgery for that. we don’t need barbie ladies ! real women with real skin, we rock that way πŸ’…πŸΌ

Cm3yBdWWcAQmJmM

so please berhati-hati when it comes to pemilihan barangan kecantikan yang menawarkan pemutihan etc. they are not real. beautiful is when you have s healthy skin. bebas cela bebas parut, regardless of the colour code and tone. jangan perdagangkan your very own kind of beautiful semata-mata untuk kelihatan lebih cerah πŸ˜ͺΒ that is so wrong

buat pilihan bijak okeh. jadi sesapa yang rasa nk cuba kami punya Tokyo Organic Serum or known as Serrose, please contact me or any other agents yang berdekatan. Serrose sesuai dengan semua jenis kulit mahu pun warna. it’s organic dan sememangnya akan amek masa sikit untuk ada efek. jangan beli arini pakai seminggu terus nak flawless. tu memang tak dapat lah yee. tapi saya yakin dengan produk ni, dan rasanya by the time habis your first bottle anda semua dah boleh lihat kesan nya 😍

sesapa yang nak keluar rumah jap lagi jangan lupa pakai serrose!πŸ–€