masih mencari

tau macam mana saya start dunia business kecil kecilan ni ?

family saya berasal dari Terengganu. dan kami memang menjual batik Terengganu serta songket. jadi semasa saya student saya dah start jual baju batik niΒ  kepada lecturer dan parents kawan-kawan. masa tu saje je buat duit poket. buat bila suka saja.

then bila dah kerja saya still ada customer yang loyal to my batik. and it grows bigger. saya start dapat tempahan untuk supply baju batik kepada judges tilawah kebangsaan. penat tu memang penat tapi seronok jugak. nak meet client punya expectations bukan mudah. mungkin cantik diΒ  mata kita but tak cantik pon dekat mata dorang. so kene banyak tolak ansur. songket lelaki pun sama. saya just supply kepada orang orang tertentu jer. sebab kadang-kadang client berprofil tinggi ni dorang tanak bgtau diorang beli songket kt mana. masa tu saya boleh jual sehelai songket yang bernilai belasan ribu ringgit.

tapi dalam sales yang tinggi tu, saya rasa ada sedikit kurang pada diri saya. saya kurang gembira. saya bukan nya tak enjoy duit banyak tapi dari segi kepuasan tu tak berapa nak lengkap. saya tercari-cari apa sebenarnya saya nak. akhirnya saya tau saya lebih cenderung kepada barangan kecantikan especially make ups. saya minat. itu saja. berbekalkan minat tu saya contact Zunita Ramli untuk jadi agent barangan Meiko. and alhamdulillah kalau saya tekun memang saya mampu buat sales hampir seribu dalam masa seminggu. cuma kebelakangan ni saya agak lari dari fokus atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

let-the-beauty-of-what-you-love-be-what-you-do-rumi

and here i am. happier with what i do now.

πŸ–€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s