masih mencari

tau macam mana saya start dunia business kecil kecilan ni ?

family saya berasal dari Terengganu. dan kami memang menjual batik Terengganu serta songket. jadi semasa saya student saya dah start jual baju batik niΒ  kepada lecturer dan parents kawan-kawan. masa tu saje je buat duit poket. buat bila suka saja.

then bila dah kerja saya still ada customer yang loyal to my batik. and it grows bigger. saya start dapat tempahan untuk supply baju batik kepada judges tilawah kebangsaan. penat tu memang penat tapi seronok jugak. nak meet client punya expectations bukan mudah. mungkin cantik diΒ  mata kita but tak cantik pon dekat mata dorang. so kene banyak tolak ansur. songket lelaki pun sama. saya just supply kepada orang orang tertentu jer. sebab kadang-kadang client berprofil tinggi ni dorang tanak bgtau diorang beli songket kt mana. masa tu saya boleh jual sehelai songket yang bernilai belasan ribu ringgit.

tapi dalam sales yang tinggi tu, saya rasa ada sedikit kurang pada diri saya. saya kurang gembira. saya bukan nya tak enjoy duit banyak tapi dari segi kepuasan tu tak berapa nak lengkap. saya tercari-cari apa sebenarnya saya nak. akhirnya saya tau saya lebih cenderung kepada barangan kecantikan especially make ups. saya minat. itu saja. berbekalkan minat tu saya contact Zunita Ramli untuk jadi agent barangan Meiko. and alhamdulillah kalau saya tekun memang saya mampu buat sales hampir seribu dalam masa seminggu. cuma kebelakangan ni saya agak lari dari fokus atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.

let-the-beauty-of-what-you-love-be-what-you-do-rumi

and here i am. happier with what i do now.

πŸ–€

Tanyalah hati

Tau apa yang mampu buat sy rasa excited ? Yes, make up. Teruja betul kalau nampak lambakan make ups especially foundation dan lisptick 😘

Tapi lambakan produk dalam pasaran sekarang agak membimbangkan. Boleh dikatakan semua orang cuba untuk mengeluarkan produk kecantikan masing masing. Mencari keuntungan tak salah tapi apabila menggadaikan keselamatan pengguna, sy rasa itu sesuatu yang tidak beretika πŸ˜–

My current one. Kedua dua nya adalah dari Jepun. Sy yakin dengan barangan dr Meiko Cosmetics sebab mereka dah lama menapak dalam industri. Bukan company lima enam tahun tapi berpuluh tahun. Serum tu pulak adalah hasil pencinta bahan bahan organik. Seorang yang sangat menitik berat kan apa yang kita letak pada kulit kita. Nnt sy cerita lebih pasal beliau πŸ˜„

Secara jujur sy rasa bertuah dipertemukan dengan rakan rakan business yang sealiran. Yang suka kan sesuatu yg cantik tapi tidak memudaratkan. Yang sama sama berkongsi kepentingan menjaga kecantikan dengan cara yang betul. Jangan terlalu mengejar hasil yang cepat hingga mempertaruhkan kesihatan sendiri.

Sy juga percaya kita semua pandai menilai mana yang baik dan kurang baik utk diri kita. Oleh itu cari lah barangan yang bagus kualiti pembuatannya, hebat hasilnya dan bersesuaian dengan diri kita ☺

πŸ–€

helo

269b6145559f48af7bd90ddca22c18cb--confidence-quotes-wedding-quotes

this blog is meant for sharing some beautiful tips. or suggestions for good and organic products. or we can discuss about skin problems. because i’ll be sharing mine too. and i guess we need to really take care of what we eat and what we put on our skin. i am far from perfect, but i am learning about it very slowly.

πŸ–€